Slané košíčky na pomazánky

13. květen 2021 | 18.27 |
blog › 
RECEPTY › 
Slané košíčky na pomazánky

Ředkvičková pomazánka s vejci a pažitkou

mspQ1C

 Slané křehké pečivo může mít různé efektní tvary, které se dobře plní pěnami a pomazánkami. Zkuste košíčky, jsou snadné a fajn na párty.

Ingredince pro:8 porcí

1000 g hladké mouky
400 g másla
4 vejce
4 lžíce vody
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř

Postup:

Krok 1: Změklé máslo vyšlehejte s vejci a trochou vody, přidejte mouku, sůl a špetku pepře a zadělejte vláčné těsto, které zabalte do potravinové fólie a v chladničce nechte přes noc odležet.

Krok 2: Druhý den těsto plňte do vymazaných formiček. Košíčky pečte dozlatova při 180 °C přibližně 15 minut. Z formiček je vyklopte až po vychladnutí.


Celerová pomazánka
Potřebujete: 400 g celeru, citronovou šťávu (1 menší citron), lžičku cukru, sůl, pepř, 2 lžíce, majonézy, 100 g Lučiny

Postup: Omytý celer nastrouhejte a přidejte citronovou šťávu s cukrem. Přijdete Lučinu, majonézu, osolte a opepřete dle chuti. Podávat můžete třeba na tmavých bagetách, které předtím lehce opečete v troubě. Jako ozdoba a příloha poslouží třeba polníček.

Pomazánka s mrkví, pórkem a jogurtem
Potřebujete: 1 větší mrkev, 1 pórek, 2 vejce natvrdo, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci oleje (olivový, může být i lněný), sůl

Postup: Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, pórek nakrájejte a vsypte do jedné mísy.

Přidejte sýr a vejce a vše promíchejte. Zalijte jogurtem, olejem a osolte.

Vajíčková pomazánka
Potřebujete: vejce uvařené natvrdo (množství závisí na počtu strávníků, pro 4 osoby cca 6 ajec), 1 menší cibuli, pepř, sůl, bazalku (nejlépe čerstvou), oblíbené koření, asi 2 – 3 lžíce hořčice

Postup: Uvařená vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a hořčici. Vše promíchejte, osolte a opepřete, dochutit můžete oblíbeným kořením. Přidejte nejlépe čerstvou bazalku nakrájenou na kousky a vše důkladně promíchejte. Přidat lze také lžíci Lučiny.Dozdobit můžeme kouskem rajčete.


Ředkvičková pomazánka s vejci a pažitkou

Ingredience
1 větší svazek ředkviček
100 g přírodního žervé (nebo např. Lučina)
1 lžíce povoleného másla
3 vejce uvařená na tvrdo
Pažitka (větší množství)
1 lžička hořčice bez chemické konzervace
Sůl, pepř

Postup:

Vejce uvařím na tvrdo (cca 7 minut), pak je zchladím.
Ředkvičky očistím, umyju a na hrubo nastrouhám nebo nasekám v robotu. V tom robotu je to bez práce. Dám do sítka, osolím. Během chvilky ředkvičky začnou pouštět vodu, pak ji ještě ručně vymačkám.
Teď už jen smíchám ředkvičky se žervé, hořčicí a pažitkou.
Dle potřeby osolím, opepřím a na závěr přidám na hrubo nastrouhaná nebo na jemno posekaná vejce.

Pórková pomazánka s vejcem

Pórek má jedinečnou chuť, která vynikne v polévkách, salátech, slaných koláčích, ale také pomazánkách.

Ingredience na 1 porci

  • 100 g pórku
  • 100 g čerstvého smetanového nebo tvarohového sýra 
  • 1 vejce uvařené na tvrdo
  • 1 lžička másla Ghí nebo olivového oleje
  • Na dochucení sůl, pepř, může být trochu citronové šťávy

 Postup:

  1. Pórek nakrájím na drobnější kousky a na velmi mírném stupni podusím 2 minuty na lžičce přepuštěného másla až zesklovatí. Pórek má tendence se lehce spálit, proto je třeba ho hlídat a tepelně zpracovat velmi citlivě.
  2. Pórek nechám trochu vychladnout a smíchám ho s čerstvým krémovým sýrem a na jemno nastrouhaným uvařeným vejcem. Dochutím a promíchám.

Zeleninový tvaroh jako zdravá pomazánka

Ingredience:
  • tvaroh (250 g, dala jsem vaničkový, polotučný)
  • 1/2 cibule
  • 1 červenou špičatou papriku (nebo půlku kulaté)
  • 10 cm kus salátové okurky
  • Sůl
  • Olivový olej
  • Pažitku na ozdobu

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, to samé udělejte s okurkou a paprikou.
  2. Posolte a nechte pár minut odležet, až zelenina pustí vodu. Přes sítko zeleninu rukou promačkejte, aby co nejvíce vody odkapalo.
  3. Smíchejte s tvarohem a na závěr dolaďte lžící olivového oleje.

Základ zeleninového tvarohu máte hotový. Pokud máte chuť, můžete zkusit variantu s česnekem či kořením.Zeleninový tvaroh nemusíte mazat na pečivo, výborný je také s bramborami na loupačku.

Tuňáková pomazánka

Ingredience:

1 plechovka tuňáka
½ pomazánkového másla
1 lžíce hořčice
2 lžíce jogurtu bílého
1 cibule
citronová šťáva
sůl

Postup: Tuňáka i se šťávou rozmixujeme s pomazánkovým máslem, jogurtem, hořčicí a drobně nakrájenou cibulí, osolíme a zakápneme trochou citronové šťávy.

 FARMÁŘSKÁ POMAZÁNKA

DSC_0058-1-575x262

Suroviny:4 porce

1 cibule
4 vejce uvařená natvrdo
1/2 kelímku pomazánkového másla
sůl
2 lžíce oleje

Postup

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, kterou necháme vychladnout a pak k ní nastrouháme natvrdo uvařená vejce a smícháme s pomazánkovým máslem, dochutíme solí.

Rychlá pomazánka s hermelínem

rychlá pomazánka s hermelínem

suroviny pro:2 porce

1 Hermelín
100 g měkkého salámu (junior)
2 lžíce majonézy
1 lžíce bílého jogurtu

Postup:
Hermelín i salám nastrouháme a smícháme s majonézou a jogurtem, podle potřeby osolíme.

Chalupářská pomazánka

Chalupářská pomazánka

suroviny pro:5 porcí

1 pomazánkové máslo
½ sklenice majonézy
100 g měkkého salámu
4 vejce uvařené natvrdo
150 g tvrdého strouhaného sýru
1 paprika
2 rajčata
1 lžička sladké mleté papriky
sůl

Postup:
Pomazánkové máslo smícháme s majonézou a mletou paprikou, přidáme nastrouhaný salám, sýr, vejce, papriku a rajčata nakrájená na drobno a dobře promícháme.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 3.5 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář