Slané křehké pečivo může mít různé efektní tvary, které se dobře plní pěnami a pomazánkami. Zkuste košíčky, jsou snadné a fajn na párty.
Ingredince pro:8 porcí
1000 g hladké mouky
400 g másla
4 vejce
4 lžíce vody
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
Postup:
Krok 1: Změklé máslo vyšlehejte s vejci a trochou vody, přidejte mouku, sůl a špetku pepře a zadělejte vláčné těsto, které zabalte do potravinové fólie a v chladničce nechte přes noc odležet.
Krok 2: Druhý den těsto plňte do vymazaných formiček. Košíčky pečte dozlatova při 180 °C přibližně 15 minut. Z formiček je vyklopte až po vychladnutí.
Celerová pomazánka
Potřebujete: 400 g celeru, citronovou šťávu (1 menší citron), lžičku cukru, sůl, pepř, 2 lžíce, majonézy, 100 g Lučiny
Postup: Omytý celer nastrouhejte a přidejte citronovou šťávu s cukrem. Přijdete Lučinu, majonézu, osolte a opepřete dle chuti. Podávat můžete třeba na tmavých bagetách, které předtím lehce opečete v troubě. Jako ozdoba a příloha poslouží třeba polníček.
Pomazánka s mrkví, pórkem a jogurtem
Potřebujete: 1 větší mrkev, 1 pórek, 2 vejce natvrdo, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci oleje (olivový, může být i lněný), sůl
Postup: Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, pórek nakrájejte a vsypte do jedné mísy.
Přidejte sýr a vejce a vše promíchejte. Zalijte jogurtem, olejem a osolte.
Vajíčková pomazánka
Potřebujete: vejce uvařené natvrdo (množství závisí na počtu strávníků, pro 4 osoby cca 6 ajec), 1 menší cibuli, pepř, sůl, bazalku (nejlépe čerstvou), oblíbené koření, asi 2 – 3 lžíce hořčice
Postup: Uvařená vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a hořčici. Vše promíchejte, osolte a opepřete, dochutit můžete oblíbeným kořením. Přidejte nejlépe čerstvou bazalku nakrájenou na kousky a vše důkladně promíchejte. Přidat lze také lžíci Lučiny.Dozdobit můžeme kouskem rajčete.
Ingredience
1 větší svazek ředkviček
100 g přírodního žervé (nebo např. Lučina)
1 lžíce povoleného másla
3 vejce uvařená na tvrdo
Pažitka (větší množství)
1 lžička hořčice bez chemické konzervace
Sůl, pepř
Postup:
Vejce uvařím na tvrdo (cca 7 minut), pak je zchladím.
Ředkvičky očistím, umyju a na hrubo nastrouhám nebo nasekám v robotu. V tom robotu je to bez práce. Dám do sítka, osolím. Během chvilky ředkvičky začnou pouštět vodu, pak ji ještě ručně vymačkám.
Teď už jen smíchám ředkvičky se žervé, hořčicí a pažitkou.
Dle potřeby osolím, opepřím a na závěr přidám na hrubo nastrouhaná nebo na jemno posekaná vejce.
Pórková pomazánka s vejcem
Pórek má jedinečnou chuť, která vynikne v polévkách, salátech, slaných koláčích, ale také pomazánkách.
Ingredience na 1 porci
Základ zeleninového tvarohu máte hotový. Pokud máte chuť, můžete zkusit variantu s česnekem či kořením.Zeleninový tvaroh nemusíte mazat na pečivo, výborný je také s bramborami na loupačku.
1 plechovka tuňáka
½ pomazánkového másla
1 lžíce hořčice
2 lžíce jogurtu bílého
1 cibule
citronová šťáva
sůl
Postup: Tuňáka i se šťávou rozmixujeme s pomazánkovým máslem, jogurtem, hořčicí a drobně nakrájenou cibulí, osolíme a zakápneme trochou citronové šťávy.
FARMÁŘSKÁ POMAZÁNKA
Suroviny:4 porce
1 cibule
4 vejce uvařená natvrdo
1/2 kelímku pomazánkového másla
sůl
2 lžíce oleje
Postup
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, kterou necháme vychladnout a pak k ní nastrouháme natvrdo uvařená vejce a smícháme s pomazánkovým máslem, dochutíme solí.
Rychlá pomazánka s hermelínem
suroviny pro:2 porce
1 Hermelín
100 g měkkého salámu (junior)
2 lžíce majonézy
1 lžíce bílého jogurtu
Postup:
Hermelín i salám nastrouháme a smícháme s majonézou a jogurtem, podle potřeby osolíme.
Chalupářská pomazánka
suroviny pro:5 porcí
1 pomazánkové máslo
½ sklenice majonézy
100 g měkkého salámu
4 vejce uvařené natvrdo
150 g tvrdého strouhaného sýru
1 paprika
2 rajčata
1 lžička sladké mleté papriky
sůl
Postup:
Pomazánkové máslo smícháme s majonézou a mletou paprikou, přidáme nastrouhaný salám, sýr, vejce, papriku a rajčata nakrájená na drobno a dobře promícháme.